• Social Media

Zorg en echte aandacht voor mijn kinderen

Date: juni 1, 2015 Author: adminSpectra Categories: Blog

Ervaring in de kinderopvang en gastouderopvang

Voor ik mijn ervaring vertel zal ik mij kort voorstellen. Marlinda van der Dong- van Batenburg, moeder van Menne ( 5) en Olle (1,5). Onze kinderen gaan met veel plezier twee keer in de week naar gastouder Mieke Slendebroek.

Zekerheid

Toen mijn oudste zoon veel te vroeg geboren werd, had ik alles al geregeld. Zoals veel jonge moeders had ik het advies opgevolgd om de opvang te regelen voor de geboorte. De keus was gevallen op de kinderopvang. Mijn overweging destijds was dat daar altijd opvang zou zijn, ook in de vakanties waarin ikzelf vaak moet werken. Nooit beseffend dat een zwangerschap veel flexibiliteit van je verwacht en soms een rare wending neemt. Toen ik na 4 maanden intensieve zorg een veel te klein mannetje naar de kinderopvang moest brengen, had ik het daar erg moeilijk mee.

Je eerste kindje overdragen aan de zorg van anderen is misschien altijd lastig, maar zeker als er zoveel zorg is geweest rond de geboorte, couveuse tijd en de overgang naar huis. Gelukkig werd ik goed opgevangen en verliepen de eerste jaren op de baby groep heel goed.

Veranderingen en twijfels

Toen de kinderopvang werd overgenomen door een grotere organisatie, besloot ik in de ouderraad te gaan. Ik wilde weten of ouders hier ook inspraak in hadden. Dit bleek niet het geval en de overname was al snel een feit, met duidelijk merkbare gevolgen voor zowel ons als ouders als voor onze zoon.

Veel wisselende leidsters zorgden in de peutergroep voor mijn zoon. Hij hechtte zich sterk aan twee favorieten. Helaas kregen wij pas een week (!) voordat zij moesten vertrekken te horen dat ze weg zouden gaan. Mijn zoon van net 3 jaar oud moest in de tijd van één week omgaan met het vertrek van ‘zijn’ twee juffies én de verhuizing naar een kleiner lokaaltje zonder glijbaan of grote tuin. Omdat hij zijn gevoel goed kan verwoorden hebben we daar onze weg in gevonden en een gezellig afscheid georganiseerd.

Op dat moment was ik in verwachting van onze tweede zoon en ook deze zwangerschap verliep alles behalve soepel. De maat was voor mij vol toen ik onze oudste ging ophalen en een voor mij onbekende leidster zich niet even kwam voorstellen en zelfs mijn zoontje niet wist wie die mevrouw was…

Geborgenheid en aandacht

Binnen zeer korte tijd hebben wij de overstap gemaakt naar het gastouderbureau inZicht. In een persoonlijk gesprek kon ik vertellen wat mij dwars zat en wat wij als ouders voor onze zoon en toekomstige baby zochten. Veiligheid, geborgenheid en aandacht voor het individuele kind.

Opmerkelijk vond ik dat terwijl mijn zoon om ons heen aan het spelen was, Grietje hem heel goed observeerde en mij ook precies kon vertellen wat haar opviel. Zijn taligheid en motorische achterstand door de vroege geboorte die ik tot dat moment nog niet genoemd had. Dat gaf mij een goed gevoel als moeder, hier was iemand die echt keek!

Matching en advies

Al snel was er een gastouder gevonden. Vanaf de eerste kennismaking voelde mijn zoon zich als een vis in ’t water. Op aanraden van Grietje en Mieke zijn we gestart met Neuro Motorische Training. We hebben een jaar lang ‘circusgym’ gedaan om mijn oudste te helpen in zijn motorische ontwikkeling. Een gouden tip! Hij is veel zelfverzekerder aan het bewegen en kan nu goed meedoen in de gymlessen.

Hoewel we twee zeer verschillende jongens hebben, gedijen ze heel goed op de warme geborgenheid die het gastgezin hen kan bieden. Het is ontroerend hoe de gastouder meedenkt en meeleeft bij alles waar ze mee bezig zijn. Samen knutsels maken voor Moederdag, of de verjaardag van opa.

Als ouders is het heel fijn om een duidelijk aanspreekpunt te hebben en ook het idee dat ze welkom zijn tot aan hun twaalfde jaar geeft een gevoel van stabiliteit die voor zowel de kinderen als onszelf belangrijk zijn.


Terug

Onze website maakt gebruik van cookies (Google Analytics en Social Media). Als u doorgaat met het gebruik van deze website, of als u klikt op "Accepteren", gaat u akkoord met ons Cookie en Privacybeleid.   Meer informatie ❯

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten