a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Opgroeien in onveiligheid

opgroeien in onveiligheid workshop GOB inZicht

Workshop opgroeien in onveiligheid – 22 mei – Cazemierboerderij in Tolbert

Suzan Weegenaar en de Meldcode Kindermishandeling.

De gastouders van GOB inZicht gingen onder begeleiding van trainer Suzan Weegenaar aan de slag met de Meldcode Kindermishandeling. Suzan is een professional met een brede expertise in de zorg en hulpverlening, bij de kindertelefoon, met verstandelijk gehandicapte volwassenen, licht verstandelijk beperkte pubers met ernstige gedragsproblemen, bemiddeling in complexe scheidingen, het speciaal onderwijs, de GGZ-jeugd, de gezinsvoogdij en tot slot bij Veilig Thuis.

Een niet pluis gevoel

Suzan nam ons mee langs de stappen van de meldcode, wat doe je als gastouder wanneer je ‘een niet pluis gevoel’ krijgt? Wat is signaleren en hoe kijk je naar feiten zonder er een oordeel aan te geven? Wat zijn dilemma’s voor jou als gastouder, wat zijn jouw twijfels, wie zou je bellen?
Belangrijk is om een signaal serieus te nemen en contact op te nemen met de aandachtfunctionaris.
Doe het niet alleen, laat je adviseren en pak het samen op stap voor stap.

Je zorg delen

Zonder oordeel het gesprek aangaan en je zorg uitspreken in het belang van het kind.
Investeren in een goed contact met de ouders is belangrijk als basis om samen de zorg rondom het kind af te stemmen. Je eigen normen en waarden en onderlinge verschillen weten te herkennen en respecteren. Suzan verteld uit eigen ervaring dat de oorzaak van escalaties rondom misbruik of mishandeling vaak voortkomt uit drie O’s; Onmacht, Onwetendheid en Onkunde.

Opgroeien in een onveilige omgeving.

In een filmpje vertelt Olcay Gulsen over haar eigen ervaring, hoe het is om in onveiligheid op te groeien. Over hoe zij als kind hoopte dat er iemand zou komen die haar zou redden, maar die kwam niet. Haar verhaal maakt voelbaar hoe groot de impact is om op te groeien zonder de veiligheid en geborgenheid van een veilige basis. Olcay vertelt over de loyaliteit die je als kinderen hebt voor je ouders ondanks de problematiek in het gezin en hoe zij dit nu vorm weet te geven.

Twijfels en dilemma’s

Jij kunt het verschil maken voor een kind. Luister naar kinderen, kijk naar kinderen en neem de signalen serieus. Wees oprecht nieuwsgierig en geloof het verhaal waarmee een kind komt.
Twijfels en dilemma’s zijn passend bij de meldcode maar geen reden voor wegkijken.
Als professionals is een kindcheck verplicht als er kinderen betrokken zijn, wegkijken is geen optie!
kindCheck meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Een avond waarin gastouders ervaringen uit de dagelijkse praktijk deelden, aan de slag zijn gegaan met het wegen van casussen en het gesprek aangingen over de onderlinge verschillen. Genoeg om over na te denken en mee te nemen in je werk als gastouder. Jij kunt het verschil maken!
www.weegenaar-trainingen.nl

 


 

Ook trainingen en workshops volgen bij Gastouderbureau inZicht?

     

    Ik wil:

    gastouder wordenzelfstandig gastouder wordeneen afspraak makeninformatie aanvragen

     

    Eerst meer over Zelfstandig Ondernemende Gastouder lezen ❯