a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Ieder kind wil gezien worden

Ieder kind wil gezien worden

Ieder kind wil gezien worden

Opgroeien in een onveilige omgeving

Verslag Training Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, 15 april.

‘Ieder kind wil gezien worden’. Suzan opent de avond in Tolbert door ons mee te nemen in de ontwikkeling van kinderen die opgroeien in een onveilige omgeving, wat onuitwisbare gevolgen heeft voor een kind.

Per klas gaat het om minstens 1 kind

De cijfers die genoemd worden door Suzan vertellen ons dat het meer en groter is dan wij vermoeden. Per klas gaat het om minstens 1 kind die te maken heeft met een vorm van kindermishandeling. Er is tegenwoordig meer aandacht voor en daarmee is er ook meer bekend. In Nederland overlijdt iedere week een kind aan kindermishandeling.

Een niet pluis gevoel en dan

Ons ‘onderbuikgevoel’ is een graadmeter, onze intuïtie vertelt ons dat er iets niet klopt.
Dat is voldoende, dat is een signaal voor gastouders om in overleg te gaan met het gastouderbureau. Deel je zorg en ga hier zorgvuldig mee om, samen met het gastouderbureau overleg je en samen stem je af wat er nodig is. Stap voor stap want wegkijken is geen optie.

Op je handen zitten
Het lef hebben om je stil te houden en op je handen te zitten. Suzan vraagt ons of wij ook zo snel ergens ‘iets van vinden’. Als je niet oordeelt dan komen de verhalen, stelt Suzan. Wees oprecht nieuwsgierig en stel open vragen, dan komen de verhalen over hoe het met iemand gaat. Vertel eens & leg eens uit, zijn mooie voorbeelden van uitnodigende vragen zonder oordeel.

Wat kun jij doen?

Het animatiefilmpje ‘Bruised’ laat ons zien en voelen dat we iets waardevols betekenen voor een kind. ‘Ieder kind wil gezien worden’. Door er te zijn voor kinderen, te luisteren, te troosten en te koesteren. Gastouders geven een kind een veilige plek, een rustmoment waar tijd en aandacht is en kinderen geborgenheid vinden. Juist voor de kinderen die opgroeien in een onveilige situatie is dit cruciaal. Het besef dat jij iets waardevol kunt betekenen, ondanks dat je als gastouder de situatie in principe niet kunt oplossen voor een kind.

Gevolgen onveilige thuissituatie zijn onuitwisbaar

Opgroeien in een onveilige thuissituatie heeft invloed op de ontwikkeling van kinderen. Stress doet iets met de hersenen.

Stress en spanning voor iets nieuws is positief en maakt dat er adrenaline aangemaakt wordt.

Stress door gemis, verdriet of rouw is onderdeel van een proces, dat hoort bij het leven. Giftige stress door een onveilige omgeving is negatief en maakt dat het brein overgaat naar overleven. In een onveilige omgeving maakt een kinderbrein minder verbindingen aan en dit heeft gevolgen die onuitwisbaar zijn. Een brein heeft een geheugen en reacties komen vanuit ervaringen.

Veerkrachtig

Kinderen zijn veerkrachtig en met de juiste begeleiding en behandeling is er veel mogelijk. Onuitwisbaar betekent niet dat er niets aan te doen is, met de juiste aanpak kunnen kinderen weer op weg geholpen worden. Onuitwisbaar betekent wel een risico op herhaling en dat verdient onze aandacht om te voorkomen dat het van generatie op generatie doorgegeven wordt.

Een waardevolle avond met voldoende stof tot nadenken!

Animatie Bruised

Ieder kind wil gezien worden - spel

opfrisbijeenkomst meldcode Suzan Weegenaar

Ieder kind wil gezien worden - taak gastouder

Meer weten over gastouder worden?

Neem gerust contact met ons op!

     

    Ik wil:

    gastouder wordenzelfstandig gastouder wordeneen afspraak makeninformatie aanvragen